Kognitiv terapi

 

Kjernen i kognitiv terapi er å støtte mennesker i å mestre de vanskene som oppstår i livet. Gjennom samtaler, øvelser, praktiske oppgaver, spørsmål og refleksjon tar den enkelte stilling til betydningen av de ulike tankene en har. Kognitiv terapi hjelper med å endre tankemønstre og atferd som er hører sammen med problemene, og som kanskje også har bidratt til dem.

Dersom du velger denne terapiformen så vil du oppfordres til å være utforskende og spørrende til livet ditt, dine måter å tenke på og de overbevisningene du har. En grunntanke er at det er ikke nødvendigvis hendelsene som virker inn på oss, men tankene våre om hendelsene. Målet er at du blir din egen terapeut.

Mindfulnessbasert kognitiv terapi

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) ble utviklet av professorene John Teasdale, Zindel Segal og Mark Williams ved University of Oxford i England. De brukte elementer fra Mindfulness og kombinerte det med elementer fra kognitiv terapi og utviklet et program for å forhindre tilbakefall av depresjon, med svært gode resultater.

Mindfulness, oppmerksomt nærvær, hjelper oss å stoppe opp og observere tankestrømmen som seiler gjennom sinnet. Dermed kan vi etter hvert oppleve at vi er mer enn tankene våre, du er faktisk den som er bakenfor - den som er klar over at du tenker. Dette styrker selvfølelse og selvinnsikt.

I kombinasjon vil øvelsene i Mindfulness gi deg den roen og selvaksepten du trenger, for at den kognitive vinklingen fullt ut skal kunne hjelpe deg å finne andre perspektiver og løsninger på et problem.

Dersom du har spørsmål, eller ønsker å bestille time for konsultasjon, kan du ta kontakt her.